Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 070-3656570
  • akg@icgroep.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Je voorbereiden op het verliezen van je baan

Door de coronacrisis heb je een grotere kans op het verliezen van je baan. Daar kun je jezelf enigszins op voorbereiden. Hoe doe je dat?

Sinds maart is het aantal werklozen sterk toegenomen. Van bijna 300.000 in maart naar ruim 400.000 in juli. Vooral werknemers die via een uitzendbureau werken of andere werknemers met flexibele arbeidsovereenkomsten zijn hun baan kwijtgeraakt. Door financiële ondersteuning van bedrijven moet het aantal werklozen niet sterk oplopen, maar een verdere toename is waarschijnlijk niet te voorkomen. Hoe kun je voorbereidingen treffen als je werkloosheid verwacht?

Ga vooral geen nieuwe maandelijkse verplichtingen aan.​

 

Snijd alvast in de uitgaven

Na ontslag val je terug in inkomen. Door het snijden in de vaste lasten kun je jouw bankrekening alvast voorbereiden op de verandering. Zeg abonnementen op en zoek ook naar andere manieren om de maandlasten onderuit te brengen. Stap bijvoorbeeld over naar een goedkopere energieleverancier, houd je telefoon en tv abonnement tegen het licht en mogelijk kun je ook de hypotheeklasten verlagen. In overleg met je hypotheekadviseur kun je de mogelijkheden verkennen. Ga vooral geen nieuwe maandelijkse verplichtingen aan.

Zorg voor extra spaargeld

Het sparen levert bijna geen rente meer op, maar extra spaargeld helpt je door economisch zware tijden. Je moet er namelijk rekening mee houden dat de economische crisis langere tijd duurt. Met extra spaargeld word je financieel minder kwetsbaar. Met geld kun je de terugval in inkomen zo lang mogelijk opvangen.

Ga alvast na hoe lang je recht houdt op een WW-uitkering

De maximale uitkeringsduur is tegenwoordig gemaximeerd tot 24 maanden. Hoeveel maanden je recht hebt op een uitkering hangt af van jouw arbeidsverleden. Jouw recht kun je berekenen op de website van het UWV. Ga ook alvast na hoe hoog de uitkering wordt.

Is omscholing noodzakelijk?

Werk je in een branche waar zware klappen vallen door de coronacrisis? Als de gehele branche waarbinnen je werkt veel hinder ondervindt door corona, kan het noodzakelijk zijn om te kiezen voor een carrièreswitch. Het verliezen van je baan kun je ook zien als een kans om je te richten op werk waar eigenlijk je hart ligt. Je kunt de vrijgekomen tijd gebruiken voor een opleiding gericht op een vakgebied waar je in wil werken. Vanuit het UWV kun je mogelijk een financiële regeling treffen voor het betalen van de opleiding.

Verwacht je financiële zorgen? Kom nu al in actie

Kun je door de verwachte daling van het inkomen de hypotheeklasten bijvoorbeeld niet meer betalen? Door in een vroeg stadium al contact op te nemen met de geldverstrekker waar je hypotheek loopt, kun je een betaalbare betalingsregeling treffen. Wacht niet tot je achterstanden hebt opgebouwd, want dan is het lastiger afspraken maken.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 21-10-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.