Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 070-3656570
  • akg@icgroep.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Wat zijn de voorwaarden voor het niet betalen van de overdrachtsbelasting?

Jonge kopers van een huis hoeven vanaf 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting meer te betalen. De vrijstelling geldt niet alleen voor starters op de huizenmarkt.

Een huis kopen is vooral lastig voor jonge mensen die hun eerste huis kopen. Ze hebben nog geen eigen woning en profiteren dus niet van de gestegen huizenprijzen in de afgelopen jaren. Met Prinsjesdag is aangekondigd dat kopers tot 35 jaar oud een steuntje in de rug krijgen doordat ze geen overdrachtsbelasting meer verschuldigd zijn na 1 januari. De regeling geldt niet alleen voor starters. Ook jonge mensen die niet de eerste koopwoning kopen zijn vrijgesteld van overdrachtsbelasting.

Waardoor komen jonge kopers moeilijk aan een koophuis?

Om meerdere redenen hebben potentiële kopers het lastig. Vooral starters hebben hier last van. In meerdere opzichten is het kopen van een huis moeilijker geworden in vergelijking met voorgaande generaties. Obstakels waar jonge kopers tegenaan lopen zijn:

  • De huizenprijzen zijn erg hard gestegen in de afgelopen zeven jaren. In de periode van 2008 tot 2013 zijn de huizenprijzen sterk gezakt. De huizenprijzen zijn inmiddels weer hoger dan de prijzen waren in 2008.
  • Voor het kopen van een huis is het hebben van spaargeld noodzakelijk. De hypotheek bedraagt namelijk maximaal 100 procent van de koopsom van het huis. De bijkomende kosten moeten voldaan worden met spaargeld. Tot een aantal jaren geleden was het nog mogelijk om de bijkomende kosten mee te financieren in een hypotheek.
  • De arbeidsmarkt is veranderd. De huidige arbeidsmarkt is gericht op flexibele contracten. Hierdoor is het krijgen van een hypotheek lastiger geworden.
  • Beleggers zijn geduchte concurrenten geworden. Het beleggen in vastgoed voor de verhuur is populair. Hierdoor wordt het vinden van een koophuis lastiger.
  • Er is een tekort aan huizen. Er zijn meer potentiële kopers dan verkopers.

 De zogenaamde vastgoedbeleggers betalen dus de hogere heffing. ​

Vastgoedbeleggers gaan juist een hogere overdrachtsbelasting betalen

De overdrachtsbelasting bedraagt 2 procent van de koopsom van het huis. Jonge kopers tot 35 jaar oud betalen volgend jaar deze belastingheffing niet meer. Kopers van een huis die er niet zelf in gaan wonen betalen vanaf 1 januari het hogere tarief van 8 procent. De zogenaamde vastgoedbeleggers betalen dus de hogere heffing. Kopers van een eigen huis vanaf 35 jaar oud blijven 2 procent aan overdrachtsbelasting betalen.

Wat zijn de voorwaarden voor het niet hoeven betalen van de overdrachtsbelasting?

De koper moet minimaal 18 en maximaal 34 jaar oud zijn. De overdracht bij de notaris moet plaatsvinden na 31 december 2020. Het voorlopige koopcontract mag gesloten zijn in 2020, maar de overdracht moet dus na 1 januari liggen. De vrijstelling voor jonge kopers wordt maar één keer verstrekt. En de koper moet ook echt in de aangekochte woning gaan wonen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 30-10-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.