Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 070-3656570
  • akg@icgroep.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Tips van de Belastingdienst bij een scheiding

Uit onderzoek van de Belastingdienst blijkt dat scheidende partners vaak niet weten wat ze financieel allemaal moeten regelen. Hoe kom je er achter?

Een scheiding heeft een grote impact op gezinnen. Het gezin valt uiteen en dat laat al diepe sporen achter, maar daar komen de financiële gevolgen nog bij. Ook de belastingzaken moeten nog geregeld worden. Hoe doe je bijvoorbeeld belastingaangifte over het jaar van de scheiding?

Maar tijdens een economische crisis gaan meer mensen scheiden.​

 

Door de coronacrisis wordt een toename van het aantal scheidingen verwacht

Tijdens het eerste half jaar van 2020 is het aantal scheidingen flink afgenomen. Dat wordt voor een groot deel veroorzaakt doordat in de maanden vanaf maart het in gang zetten van een scheiding lastiger was. Instanties waren niet of maar gedeeltelijk open en op zoek gaan naar vervangende woonruimte was ook lastiger. Maar tijdens een economische crisis gaan meer mensen scheiden. Het is dus niet ondenkbaar dat er een sterke stijging van het aantal scheidingen komt in de komende maanden.

Wat weten scheidende partners over de te regelen belastingzaken?

Van de ondervraagden geeft 44 procent aan niets te weten over wat ze aan belastingzaken moeten regelen. Ze weten bijvoorbeeld niet hoe het zit met de toeslagen en of de partners nog gezamenlijk aangifte moeten doen over het jaar van de scheiding. Om hier inzicht in te bieden heeft de Belastingdienst een checklist gemaakt. Aan de hand van een aantal vragen geeft de Belastingdienst inzicht in waar scheidende partners om moeten denken. Deze checklist kun je vinden op de website van de Belastingdienst.

Doen ex-partners nog samen de aangifte inkomstenbelasting?

In het jaar van de scheiding kunnen ex-partners nog gezamenlijk aangifte doen. Dit heeft als voordeel dat aftrekposten, zoals de betaalde hypotheekrente over de eigen woning, toe te bedelen zijn aan de partner met het hoogste inkomen. Dit kan zorgen voor een grotere teruggave. Maar de ex-partners kunnen ook besluiten om los van elkaar aangifte te doen. Samen aangifte doen is wel eenvoudiger. Anders moeten de aftrekposten namelijk moeilijker verdeeld worden.

Schakel de hulp in van een expert

Doordat de gezamenlijke financiën verdeeld moeten worden over twee personen, is de aangifte inkomstenbelasting complex in het jaar van de scheiding. Het advies is daarom ook om de hulp van een belastingadviseur in te schakelen. Met hulp kun je voorkomen dat je verkeerde gegevens opgeeft of dat je fiscale voordelen mist waar je wel recht op hebt. Vooral met een te verdelen eigen woning is hulp raadzaam.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 02-12-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.