Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 070-3656570
  • akg@icgroep.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Gevolgen van studieschuld bij een hypotheekaanvraag

Een studieschuld heeft invloed op wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Kun je de schuld verzwijgen?

Een studieschuld heeft effect op de maximale hypotheek, maar moet je het ook opgeven? De lening wordt namelijk niet geregistreerd bij het BKR. 

Leningen en betalingsachterstanden zijn door geldverstrekkers te achterhalen via het Bureau Krediet Registratie (BKR). Bij het aanvragen van een hypotheek hoef je ze niet te verzwijgen, want ze staan zwart op wit. Voordat je een hypotheek krijgt word je standaard getoetst, dus je komt er niet onderuit. Een telefoonabonnement met een afbetaling voor een telefoon erin verwerkt kan tegenwoordig ook geregistreerd staan en heeft ook invloed op wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Ook een studieschuld heeft effect, maar wordt niet vastgelegd bij het BKR.

Studieschuld heeft nauwelijks effect toch?

Vanaf 2023 is de basisbeurs weer in ere hersteld. Iedere student vanaf 18 jaar heeft recht op een basisbeurs en in sommige gevallen ook een aanvullende beurs. Onder bepaalde voorwaarden wordt deze beurs omgezet in een gift. Daarnaast is het ook mogelijk om extra bij te lenen. Na de studie mag je dan in 15 of 35 jaar de schuld inlossen. Je begint ook pas met aflossen als je iets meer gaat verdienen dan het minimumloon. Toch wordt de studieschuld ook gewoon als een schuld gezien waar rekening mee wordt gehouden bij het verstrekken van een hypotheek. Het effect is groot op wat je maximaal kunt lenen.

Een schuld blijft je achtervolgen tot alles afbetaald is

Schulden hebben heeft effect op wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen op jouw inkomen. Met een persoonlijke lening van 10.000 euro maakt het in principe niet uit of de schuld 10.000 euro is of nog maar 500 euro. De schuld wordt namelijk voor het volledige bedrag geregistreerd bij het BKR. Een studieschuld staat niet geregistreerd, maar blijft wel voor de volledige looptijd effect hebben op wat je kunt krijgen aan hypotheek.

Jouw studieschuld toch maar verzwijgen?

Je huurt bijvoorbeeld nu een huis voor 900 euro per maand. Tegen een maandlast van 750 euro per maand kun je een huis kopen en betaal je ook nog eens in kleine stapjes af op de schuld. Maar helaas! Het systeem werkt anders. Het is niet verstandig om een studieschuld te verzwijgen. In de toekomst kan het financieel tegenzitten door bijvoorbeeld werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Met een huurhuis ben je flexibeler, maar we kunnen ons goed voorstellen dat het oneerlijk aanvoelt.

Gegevens studieschuld toch opvraagbaar?

De meeste hypotheekverstrekkers werken met het Hypotheek Data Netwerk (HDN). Sinds oktober 2021 kunnen geldverstrekkers via dit netwerk nagaan of je een studieschuld hebt bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Je moet de hypotheekverstrekker wel eerst toestemming geven om dit systeem te raadplegen. Toestemmen is niet verplicht. De vraag is wel of hypotheekverstrekkers in de toekomst nog een hypotheek zullen goedkeuren zonder deze toestemming.  

Misschien zijn er toch mogelijkheden

Eén afwijzing van een geldverstrekker wil nog niet zeggen dat er geen mogelijkheden zijn om te kopen. Misschien gaat het bij een andere geldverstrekker wel lukken. Met spaargeld kun je het probleem ook oplossen. Een deel van het huis zelf kunnen betalen maakt een koophuis eerder haalbaar.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 16-08-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.